14 συμβουλές επιβίωσης για γονείς νηπίων

Φάση είναι, θα περάσει. Μέχρι τότε ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.

Ο συνδυασμός του πείσματος ενός νηπίου με το καθημερινό φλερτ του με τον παραλογισμό και με κάθε είδος κινδύνου είναι τουλάχιστον εξουθενωτικός, για να το πούμε διπλωματικά, για τους γονείς. 

Ωστόσο η νηπιακή ηλικία, με τις φωνές, τα γέλια, τα κλάματα, τα τραγούδια, τα παιχνίδια, τις ζαβολιές και τις ιδιοτροπίες της, όλα σε υπερθετικό βαθμό, αργά ή γρήγορα περνάει, αφήνοντας μάλιστα πίσω της μια αίσθηση νοσταλγίας, όπως λένε οι φήμες. Μέχρι τότε, επειδή δεν μπορείτε να την αποφύγετε, χαλαρώστε και απολαύστε την. Όσο μπορείτε. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές.

1. Κάθε φορά που το σπίτι σας καταλήγει απελπιστικά χαοτικό και βρόμικο μετά από μια μέρα παιχνιδιού του νηπίου, πάρτε βαθιές ανάσες. Σκεφτείτε ότι όλα διορθώνονται και καθαρίζονται. Και πως όσα δεν καθαρίζονται, μπορούν να αντικατασταθούν. Για νέες επενδύσεις στο σπίτι, ωστόσο, καλό είναι να κάνετε υπομονή μέχρι την ενηλικίωση του νηπίου.

2. Παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι όλα τα νήπια έχουν ιδιοτροπίες στο φαγητό. Κάποια είναι σε θέση να επιβιώσουν για πολλές μέρες τρώγοντας μόνο μακαρόνια με κιμά ή πατατάκια. Μην απογοητευτείτε, επίσης, αν δεν τους αρέσουν τα πράσα. Ούτε σε εμένα αρέσουν, εδώ που τα λέμε, παρόλο που πλησιάζω τα σαράντα.

3. Κρατήστε πάντα κλειστό το καπάκι της τουαλέτας όταν δεν χρησιμοποιείται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί στο εσωτερικό της, με κάποιο «μαγικό» τρόπο, οτιδήποτε μπορείτε και δεν μπορείτε να φανταστείτε: από παιδικά παιχνίδια μέχρι το αγαπημένο σας κόσμημα. Για ένα νήπιο, η λεκάνη της τουαλέτας είναι λεκάνη δραστηριοτήτων.

4. Μην πανικοβληθείτε αν το νήπιό σας φάει γατοτροφή. Βασικά, οτιδήποτε κι αν φάει, εκτός αν είναι φάρμακα ή χημικά απορρυπαντικά, πιθανότατα δεν θα το βλάψει. Σύμφωνα με ανεκδοτολογικές αναφορές, τα νήπια συνηθίζουν να καταβροχθίζουν ακόμα και χώμα και σκουλήκια χωρίς να υφίστανται σοβαρότερες συνέπειες πέραν της διάρροιας.

5. Αν το έχει κυριεύσει η γκρίνια, κάντε το ένα μπάνιο. Πιάνει σχεδόν πάντα: ένα ζεστό αφρόλουτρο είναι η καλύτερη θεραπεία διά πάσα νόσο. Αφού φυσικά βεβαιωθείτε πρώτα ότι ο λόγος της γκρίνιας του δεν είναι η πείνα.

6. Μην ξεχνάτε ότι τα νήπια λατρεύουν την πλαστελίνη. Όχι μόνο να παίζουν μαζί της, αλλά και να την τρώνε. Γι’ αυτό φτιάξτε μια σπιτική συνταγή (όπως αυτή), με απολύτως ακίνδυνα συστατικά.

7. Μην ξεχνάτε ότι τα νήπια είναι όπως τα σκυλιά: χρειάζονται καθημερινά εκτόνωση. Ιδανικά, υιοθετήστε ένα σκυλάκι για να εκτονώνεται στην αυλή ή στο πάρκο παρέα με το νήπιό σας.

8. Μην το παίρνετε προσωπικά αν αυτή την περίοδο το νήπιο έχι την τάση να φεύγει από κοντά σας. Κάθε φορά που τρέχει για να απομακρυνθεί από την αγκαλιά σας, στην πραγματικότητα περιμένει να το κυνηγήσετε. Είναι ένα παιχνίδι με το οποίο δοκιμάζει τα όρια της ανεξαρτησίας του αλλά και της αγάπης σας.

9. Μην ξεχνάτε ότι ένα νήπιο πιστεύει την κάθε σας λέξη. Δεν πειράζει πού και πού να του πείτε ένα μικρό, αθώο ψεματάκι (ας πούμε,  ότι η παιδική χαρά είναι κλειστή στη διάρκεια μιας παγωμένης μέρας του χειμώνα), αλλά αποφύγετε να το «πειράζετε», γιατί δεν είναι ακόμα σε θέση να αντιληφθεί το χιούμορ σας και παίρνει τα πάντα κυριολεκτικά.

10. Χρησιμοποιήστε την παραπάνω δύναμή σας για καλό σκοπό. Βοηθήστε τα παιδιά σας να νιώσουν αγάπη και ασφάλεια με κάθε σας κουβέντα και χρησιμοποιήστε κυρίως λέξεις φορτισμένες με θετικά συναισθήματα. Μην ξεχνάτε ότι είστε το Matrix τους: εσείς δημιουργείτε την πραγματικότητά τους.

11. Αντισταθείτε στον πειρασμό της σύγκρισης με άλλα παιδιά. Δεν υπάρχουν «εκκεντρικά» νήπια: κάθε νήπιο είναι «εκκεντρικό»! Ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μπορεί για παράδειγμα η κόρη ενός φίλου σας να λέει «γεια» από την ηλικία των έξι μηνών και ο γιος σας να το πει για πρώτη φορά στους δεκαοχτώ μήνες. Είναι φυσιολογικό.

12. Μην πιέζετε το νήπιό σας να κάνει βήματα για τα οποία δεν είναι έτοιμο. Μπορεί ο λόγος που δυσκολεύεται να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα να είναι γιατί, απλά, δεν έχει ακόμα τον έλεγχο των σφιγκτήρων του. Ή μπορεί οι συμμαθητές του να έχουν αρχίσει να χρωματίζουν μέσα στις γραμμές, αλλά το δικό σας παιδί να συνεχίζει να απλώνει χρώματα σε ολόκληρο το χαρτί. Καθοδηγήστε το, αλλά μην το πιέζετε γιατί το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να του προκαλέσετε στρες και να δημιουργήσετε στο μυαλό του αρνητικούς συσχετισμούς ακόμα και για ευχάριστες δραστηριότητες όπως η ζωγραφική.

13. Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με άλλους γονείς. Ειδικά αν έχουν κι αυτοί νήπια, ή αν τα παιδιά τους έχουν περάσει από αυτή την ηλικία, θα καταλάβουν πώς αισθάνεστε κάθε φορά, ας πούμε, που το νήπιό σας ξυπνάει από έναν εφιάλτη μέσα στη νύχτα κλαίγοντας, ή γιατί αργήσατε σε ένα –ακόμα– ραντεβού, παρά την καλή σας θέληση να είστε συνεπείς. Επιπλέον, οι συναντήσεις σας με άλλες οικογένειες νηπίων είναι μια ιδανική ευκαιρία εσείς να βρείτε την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεστε και τα παιδιά σας καινούριους, συνομήλικους φίλους.

14. Παραδειγματιστείτε από την επιμονή του παιδιού σας. Όπως ένα παιδί πρώτα μπουσουλάει, μετά αγωνίζεται να σταθεί όρθιο και τελικά περπατάει, αρχικά με διστακτικά βήματα, έτσι και εσείς ξεκινήσατε και συνεχίζετε τη διαδρομή σας ως γονείς με αργά και προσεκτικά βήματα, διά της δοκιμής και του λάθους, συχνά στα τυφλά. Σε αυτή τη διαδρομή, πάρτε παράδειγμα από ένα μικρό παιδί, που όσες φορές κι αν πέσει θα ξανασηκωθεί. Γιατί γνωρίζει, ενστικτωδώς, ότι τελικά θα επιβραβευτεί για το πείσμα και την αισιοδοξία του.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *