20 απλές αποφάσεις για το 2018 που θα μας κάνουν καλύτερες μητέρες

Δεν μας βάζουν στο «τριπάκι» της τελειομανίας ούτε μας γεμίζουν άγχος. Αντιθέτως, είναι απελευθερωτικές και υπόσχονται αποτελέσματα.

Και ποια από εμάς δεν θα ήθελε να γίνει καλύτερη μητέρα στη διάρκεια της καινούριας χρονιάς μέσα από απλές κινήσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και τη σχέση μας με τα παιδιά μας; Αυτή είναι η υπόσχεση των παρακάτω 20 αποφάσεων, που δεν απαιτούν από εμάς επιπλέον χρόνο και προσπάθεια.

1. Να χρησιμοποιούμε λιγότερο το κινητό μας στη διάρκεια της ημέρας.

2. Να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στη φροντίδα του εαυτού μας. Το χρωστάμε και σε εμάς και στην οικογένειά μας.

3. Να αναρωτηθούμε το εξής: χρειάζεται, στ’ αλήθεια, να στέλνουμε τα παιδιά μας σε τόσες εξωσχολικές δραστηριότητες; Μήπως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τα εξουθενώνουμε; Ας θυμηθούμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον κείμενο.

4. Να κάνουμε στα παιδιά μας περισσότερες ερωτήσεις που θα τα παρακινήσουν να μας δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις.

5. Να ακούμε με προσοχή τις απαντήσεις των παιδιών μας.

6. Να προσπαθήσουμε να μη συγκρίνουμε διαρκώς τις γονεϊκές «επιδόσεις» μας με εκείνες των φίλων και των γνωστών μας.

7. Να επαινούμε τα παιδιά μας για την προσπάθειά τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

8. Να μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας (και το σύντροφό μας!) περισσότερες δουλειές του νοικοκυριού. Έχουμε πολλούς καλούς λόγους να το κάνουμε όπως είναι αυτοί.

9. Να αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο στο νοικοκυριό και περισσότερο στα παιδιά μας.

10. Να δεχόμαστε τη βοήθεια που μας προσφέρουν φίλοι και συγγενείς. Να μη διστάζουμε ακόμα και να τη ζητήσουμε. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταποδώσουμε.

11. Να τολμήσουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας ακόμα και για «δύσκολα» θέματα όπως το σεξ, ο σχολικός εκφοβισμός, ο θάνατος, με τρόπο φυσικά που ταιριάζει στην ηλικία τους, ακόμα και μέσα από το παιχνίδι ρόλων, ένα βιβλίο ή μια θεατρική παράσταση.

12. Να «χωρέσουμε» στην εβδομάδα μας τουλάχιστον μία δραστηριότητα που μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τα παιδιά μας, είτε είναι μια οικογενειακή εκδρομή είτε η συμμετοχή μας σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο.

13. Να βρούμε λίγο χρόνο για τους φίλους μας. Ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσουμε για 1-2 ώρες μια νταντά για να βγούμε για ένα καφεδάκι μαζί τους, θα είναι ψυχοθεραπευτικό και θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τις ισορροπίες και στη σχέση μας με τα παιδιά.

14. Να μην ξεχνάμε να συμπεριφερόμαστε όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται και τα παιδιά μας. Είμαστε το βασικό τους πρότυπο.

15. Να κάνουμε κάτι ξεχωριστό ακόμα και τις μη γιορτινές ημέρες, έστω και αν είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα σπιτικό κέικ.

16. Να δημιουργήσουμε μια νέα οικογενειακή παράδοση. Για παράδειγμα, να καθιερώσουμε κάθε Παρασκευή βράδυ να βλέπουμε όλοι μαζί μια ταινία και μετά να τη συζητάμε.

17. Να εμπιστευόμαστε περισσότερο το μητρικό ένστικτό μας και να επηρεαζόμαστε λιγότερο από τρίτους.

18. Να μην παραμερίζουμε το σύντροφό μας. Ακόμα και κάτι «άχαρο», όπως το προγραμματισμένο σεξ την ώρα που τα παιδιά μας βρίσκονται στους παππούδες, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά. Και η ευτυχία των παιδιών περνάει από την ευτυχία του ζευγαριού.

19. Να χαρίζουμε στα παιδιά μας περισσότερες εμπειρίες και λιγότερα παιχνίδια. (Στα υλικά δώρα πρέπει να υπάρχει ένα όριο, σύμφωνα και με αυτή την έρευνα).

20. Να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας δεν είναι ενήλικες σε μικρογραφία και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις προσδοκίες μας από αυτά.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόσεχε…
Πρόσεχε…

Ο κωμικός Λάμπρος Φισφής γράφει για την κλασική Ελληνίδα μάνα στο νέο βιβλίο του «Τετράδιο κωμωδίας».

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *