3 προτάσεις για να μυήσουμε τα παιδιά μας στη μαγεία των επιστημών

Πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλία, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες υπόσχονται να τα κάνουν επιστήμονες από κούνια, με τον πιο απλό και απολαυστικό τρόπο.

Στην παιδική βιβλιοθήκη μου υπήρχε μια σειρά βιβλίων που ξεχώριζε ανάμεσα στα έργα της Ζωρζ Σαρή και της Πηνελόπης Δέλτα: Η δεκάτομη παιδική εγκυκλοπαίδεια «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… ο άνθρωπος» ήταν για μένα εξίσου απολαυστική με ένα μυθιστόρημα, γιατί με έφερνε σε επαφή με έναν τεράστιο πλούτο γνώσεων από κάθε επιστήμη. Άνοιγε, έτσι, νέους ορίζοντες στη σκέψη μου και ενεργοποιούσε τη φαντασία μου με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από εκείνον των λογοτεχνικών αναγνωσμάτων.

Τα σύγχρονα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήθος μέσων για να γνωρίσουν τις επιστήμες και να τις αγαπήσουν. Αρκεί βέβαια κι εμείς, ως γονείς, να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα του τύπου «είναι αγόρι, επομένως θα ασχοληθεί με τα μαθηματικά» ή «τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη έφεση στα φιλολογικά μαθήματα», που δυστυχώς επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας. Ακολουθούν λοιπόν τρεις μόνο από τις επιλογές που έχουμε για να τα ενθαρρύνουμε να γνωρίσουν τις επιστήμες και να τις αγαπήσουν από μωρά:

Εκπαιδευτικά προγράμματα STEM Education

Ο όρος STEM είναι ακρωνύμιο των λέξεων Science, Technology, Engineering and Mathematics ή Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά. Πρωτοεμφανίσθηκε το 2001 από τη βιολόγο Judith A. Ramaley, η οποία, ως Διευθύντρια του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών.

Πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση στην εκπαίδευση, που, δίνοντας έμφαση στην πρακτική εφαρμογή των επιστημών στην καθημερινότητά μας, επιδιώκει να τις κάνει πιο ελκυστικές στα παιδιά και να διευκολύνει τη μάθηση, προετοιμάζοντας παράλληλα τους σύγχρονους μαθητές για μια παγκόσμια αγορά εργασίας που αν και είναι υπερκορεσμένη σε πολλούς τομείς, διψά για επαγγελματίες των πεδίων STEM.

Στην Ελλάδα, ο οργανισμός STEM διεξάγει από το 2014 εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, αλλά και στα κέντρα STEM Education που απευθύνονται ακόμα και σε νήπια και τα οποία, για την ώρα, λειτουργούν σε Αθήνα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά και Ιωάννινα. Στο stem.edu.gr θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά κέντρα και τα προγράμματα του ελληνικού οργανισμού STEM, αλλά και ιδέες για δραστηριότητες STEM που μπορείτε να οργανώσετε μόνοι στο σπίτι.

Βιβλία επιστημονικών γνώσεων και δραστηριοτήτων STEM για παιδιά

Στις εκδόσεις Ψυχογιός βρήκαμε μια πλούσια συλλογή παιδικών βιβλίων για μικρούς επιστήμονες. Ανάμεσα στις νέες αφίξεις είναι η σειρά STEM, η οποία μέσα από τέσσερα βιβλία δραστηριοτήτων (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) φέρνει τους μικρούς αναγνώστες (από 7 ετών) σε επαφή με τις βασικές έννοιες κάθε επιστήμης, αλλά και η σειρά Επιστήμονες από Μωρά, όπου ακόμα και ένα βρέφος μπορεί, ενώ παρατηρεί τις σελίδες από χοντρό χαρτόνι, να «μυηθεί» σε βασικές αρχές της θερμοδυναμικής (στο βιβλίο της σειράς «Γεια σου, Ήλιε!») ή της αεροδιαστημικής μηχανικής (στο βιβλίο «Γεια σου, πουλάκι!»).

Ο 2χρονος γιος μου ενθουσιάστηκε με τους «Επιστήμονες από Μωρά», αλλά και με τα τρία βιβλία της Άντρια Μπέιτι, που απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών, πάλι από τις εκδόσεις Ψυχογιός («Ίγκι Πεκ, ο αρχιτέκτονας», «Έιντα Τουίστ, η επιστήμονας», «Ρόζι Ριβίαρ, η μηχανικός»). Σε αυτές τις ιστορίες η συγγραφέας μάς συστήνει τρία παιδιά-φανταστικούς ήρωες που καταρρίπτουν τα στερεότυπα και ξεχωρίζουν ανάμεσα στους συνομηλίκους τους για την ιδιαίτερη έφεσή τους προς τις επιστήμες.

Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν θα έχουν τι να πρωτοδιαλέξουν: Μερικές ακόμα από τις προτάσεις των εκδόσεων Ψυχογιός για αναγνώστες από 7 ετών, πέρα από τη σειρά STEM, είναι «Η ιστορία του αεροπλάνου» και «Η ιστορία του τρένου», δύο μίνι εγκυκλοπαίδειες για τα αγαπημένα οχήματα που συνοδεύονται από κατασκευές τρισδιάστατων παζλ υψηλής ποιότητας, τα βιβλία «Το διάστημα» και «Ο ωκεανός», που πέρα από  επιστημονικές γνώσεις περιέχουν και τρισδιάστατες εικόνες οι οποίες ανοίγουν κατά 360 μοίρες, και «Το πρώτο μου βιβλίο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγραμματισμό», που παρουσιάζει βασικές αρχές του προγραμματισμού και της πληροφορικής. Περισσότερες εκδόσεις και πληροφορίες θα βρείτε στο www.psichogios.gr

Ένα φεστιβάλ για την επιστήμη για μικρούς και μεγάλους

Από 24/4 (εγκαίνια στις 18.15) μέχρι τις 29/4 η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί το Athens Science Festival 2018 με τίτλο «Επιστήμη χωρίς σύνορα». Δεκάδες δράσεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους, για να τους φέρουν σε επαφή με ό,τι πιο καινούριο και συναρπαστικό συμβαίνει στις επιστήμες.

Μερικές ενδεικτικές από τις προτάσεις του φεστιβάλ που απευθύνονται σε παιδιά και οικογένειες; Τα παιδικά εργαστήρια που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση στις 26/4, όπως το «Φτιάχνω μόνος μου ένα ψηφιακό παιχνίδι» (09.00), όπου το «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί» υλοποιείται με τη χρήση των δυνατοτήτων του physical computing, και το «Χοροπηδώ με το ρομπότ» (11.00), στο οποίο τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομπότ, καθοδηγώντας το να φτάσει πρώτο στο στόχο. Αλλά και οι εκθέσεις του φεστιβάλ: η «Cave of Sounds» (25-29/4), μια εμπειρία που συνδέει τις προϊστορικές καταβολές της μουσικής με ό,τι πιο προηγμένο παρουσιάζει σήμερα η μουσική τεχνολογία, και το «Ταξίδι της Αριάδνης» (25-26/4), μια οπτικοακουστική εμπειρία εμπνευσμένη από τον κόσμο της Κνωσού.

Ανακαλύψτε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Science Festival και περισσότερες πληροφορίες για κάθε δράση του στο www.athens-science-festival.gr

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *