5 λόγοι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καλλιεργήσουν την αυτοπειθαρχία τους

Τα παιδιά που αναπτύσσουν αυτοέλεγχο από μικρή ηλικία γίνονται, μακροπρόθεσμα, πιο υγιή και ευτυχισμένα.

Ίσως η λέξη πειθαρχία να σας ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις, όπως οι «ξυλιές» που τρώγατε από το δάσκαλό σας στο σχολείο ή οι φωνές των γονιών σας κάθε φορά που επιστρέφατε αργά στο σπίτι. Στην πραγματικότητα όμως η πειθαρχία κρύβει τεράστια οφέλη για τα παιδιά, αρκεί ο απώτερος στόχος της να μην είναι μια άκριτη υπακοή βασισμένη στο φόβο, αλλά η καλλιέργεια της αυτοπειθαρχίας, δηλαδή της ικανότητας των παιδιών να ελέγχουν τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους προς όφελος του εαυτού τους και των άλλων.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προσπαθήσετε να βάλετε κάποια όρια στο νήπιό σας, σκεφτείτε ότι με αυτό τον τρόπο δεν του στερείτε την ελευθερία αλλά θέτετε τις βάσεις για τη μελλοντική επιτυχία και ευτυχία του. Ποιες είναι, συγκεκριμένα, οι ευεργετικές δράσεις της αυτοπειθαρχίας;

1. Η αυτοπειθαρχία μας βοηθάει να αντιστεκόμαστε σε πειρασμούς. Δεν αφήνει τις «σειρήνες» μιας παροδικής απόλαυσης (π.χ. ενός γλυκίσματος) να μας αποσπάσει από μακροπρόθεσμους στόχους (όπως είναι η διατήρηση της υγείας μας ή η απώλεια βάρους), βοηθώντας μας έτσι να τους πετύχουμε.

2. Ανεβάζει τις επιδόσεις μας στο σχολείο και, αργότερα, σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η αυτοπειθαρχία, όπως έχουν δείξει και έρευνες, συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση και μεγαλύτερη αφοσίωση στη μελέτη, στην πιο σκληρή προσπάθεια σε ό,τι κάνουμε, ανοίγοντάς μας έτσι το δρόμο για ακαδημαϊκές και άλλες μελλοντικές επιτυχίες.

3. Μας προστατεύει από προβλήματα συμπεριφοράς. Μέσα από τον αυτοέλεγχο δεν επιζητάμε την άμεση επιβράβευση για ό,τι κάνουμε. Η απουσία του, από την άλλη, μας καθιστά πιο ευάλωτους στην έλλειψη υπομονής, την επιθετικότητα, την κατάχρηση ουσιών και σε ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

4. Θωρακίζει την υγεία μας. Όταν αντιστεκόμαστε σε πειρασμούς είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε και ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η υπερκατανάλωση junk food, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας. Κάποιες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι τα παρορμητικά παιδιά έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής!

5. Μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Ένα παιδί με αυτοπειθαρχία δεν υποφέρει από τις στερήσεις, αντιθέτως έχει περισσότερες πιθανότητες να αντλεί ικανοποίηση από τη ζωή του, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Επειδή, μεταξύ άλλων, πετυχαίνει τους στόχους του σε όλους τους τομείς, δεν ενδίδει διαρκώς σε πειρασμούς και δεν αυτομαστιγώνεται με τύψεις, ενώ παράλληλα αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη. Από όλες αυτές τις απόψεις η αυτοπειθαρχία είναι, μάλλον, ένα από τα πιο πολύτιμα κληροδοτήματα που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *