5 συμβουλές για να μεγαλώσουμε παιδιά-πρότυπα, από ερευνητές του Χάρβαρντ

Αν νιώθετε μπερδεμένοι από όλα όσα –τα συχνά αντιφατικά- διαβάζετε και ακούτε γύρω σας για το «σωστό» μεγάλωμά τους, στους παρακάτω κανόνες ξέρετε ότι μπορείτε να βασιστείτε.

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ανθρώπους με ευγένεια, ειλικρίνεια, κατανόηση και διάθεση για προσφορά. Σε πρότυπα, δηλαδή, για τους γύρω τους. Το ερώτημα είναι: πώς θα το πετύχουμε; Σε αυτό θα μας βοηθήσουν οι παρακάτω θεμελιώδεις συμβουλές από ερευνητές του Χάρβαρντ.

1. Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας και κάντε μαζί τους ουσιαστικές συζητήσεις. Αφιερώνοντάς τους χρόνο, τους δίνετε το παράδειγμα ώστε να δείχνουν κι εκείνα με τη σειρά τους ενδιαφέρον και τρυφερότητα στους ανθρώπους που αγαπούν. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους και επιβραβεύετε τις επιτυχίες τους. Τα στηρίζετε στα εύκολα και στα δύσκολα. Χτίζετε μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού, η οποία μπορεί να γίνει το πρότυπο για τις σχέσεις που τα παιδιά σας θα καλλιεργήσουν με άλλους ανθρώπους στο μέλλον.

2. Γίνετε εσείς το καλύτερο πρότυπό τους. Όσο κι αν προσπαθείτε να τα «νουθετήσετε» με λέξεις, δεν έχει νόημα αν με τις πράξεις σας υπονομεύετε τα λεγόμενά σας. Εφαρμόστε λοιπόν στην πράξη τις αξίες που τους διδάσκετε – όπως την ειλικρίνεια, τη μετριοφροσύνη, την προσφορά στις κοινότητές στις οποίες ανήκουν. Όταν κάνετε κάποιο λάθος -επειδή λάθη, αναπόφευκτα, θα γίνουν- μη διστάσετε να το παραδεχτείτε μπροστά τους, συμπληρώνοντας όμως πως θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να το διορθώσετε.

3. Κάντε προτεραιότητά σας το ενδιαφέρον για τους άλλους. Έτσι βοηθάτε τα παιδιά να ανεβάσουν ψηλά τον πήχυ των ηθικών αξιών τους, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο και σε όποια άλλη κοινότητα ανήκουν. Τονίστε τους πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους στους άλλους και ενθαρρύνετέ τα, κάθε φορά που καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα, να σκεφτούν με ποιον τρόπο οι επιλογές τους θα επηρεάσουν και τους υπόλοιπους ανθρώπους.

4. Μην απαλλάσσετε τα παιδιά σας από κάθε ευθύνη. Όταν για παράδειγμα τους ζητάτε να μοιραστούν μαζί σας τις δουλειές του σπιτιού, τους διδάσκετε από μικρά ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο πιάτο. Συζητήστε μαζί τους επίσης για τα σημαντικά προβλήματα του κόσμου, όπως η άνιση κατανομή του πλούτου και η καταστροφή του περιβάλλοντος, και πείτε τους ότι δεν πρέπει να περιμένουν από κάποια κυβέρνηση ή άλλη «ανώτερη εξουσία» να τα λύσει, αλλά είναι στο χέρι τους να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους. Αφήστε τα να επιλέξουν το σκοπό που θέλουν να υπηρετήσουν: για παράδειγμα, παρακινήστε τα να προσφέρουν τα παλιά ρούχα και παιχνίδια τους σε ένα φιλοζωικό παζάρι.

5. Βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Ενθαρρύνετέ τα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και στη συνέχεια παρέχετέ τους τα εργαλεία ώστε να αρχίσουν να τα ελέγχουν –π.χ. παίρνοντας βαθιές ανάσες ή μετρώντας μέχρι να ηρεμήσουν– αλλά και να αρχίσουν να καταλαβαίνουν πώς αισθάνονται οι άλλοι. Ακόμα και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα από βιβλία, ταινίες και φυσικά μέσα από το παιχνίδι.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»
«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16/10), διαβάστε τα tips που μας έδωσε η Εβίτα Σιατίτσα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, ειδικά για τη διατροφή στο σχολείο.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *