6 πράγματα που πρέπει να λέτε κάθε μέρα στο παιδί σας

Πώς θα του δείξετε ότι έχει την αγάπη και την υποστήριξή σας

Κείμενο:

 

Εκτός από τις πράξεις, είναι σημαντικό να δείχνετε και με λόγια στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και το νοιάζεστε και θα είστε πάντα δίπλα του για ό,τι χρειαστεί στη ζωή του. Μην χάνετε, λοιπόν, ευκαιρία να λέτε τα παρακάτω λόγια στο παιδί σας.

Σε αγαπάω
Δεν υπάρχει καλύτερη διαβεβαίωση για το παιδί ότι το νοιάζεστε και το στηρίζετε από το να του δηλώσετε απλά και αληθινά την αγάπη σας. Ακόμα και αν το δείχνετε με τις πράξεις σας, είναι πολύ σημαντικό με κάθε ευκαιρία να λέτε στο παιδί σας πώς αισθάνεστε, να του λέτε ότι είναι το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή σας.

Σε ακούω
Όσο μεγαλώνει, αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, να έχει δικές του ανησυχίες, προβληματισμούς και απορίες. Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει ότι μπορεί να έρχεται σε εσάς για να μοιράζεται ό,τι περνάει από το μυαλό του και ότι ενδιαφέρεστε να ακούσετε ό,τι έχει να πει. Χτίστε τις βάσεις για μία ειλικρινή και συνεχή επικοινωνία που θα διατηρηθεί όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Με κάνεις περήφανη
Δείξτε του ότι σημασία δεν έχει μόνο η επιτυχία αλλά και η προσπάθεια. Επικροτήστε τους κόπους και τα κατορθώματά του και πείτε του γενναιόδωρα ότι σας κάνει περήφανη για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του.

Μου αρέσει όταν…
Αντί να του λέτε «όχι» και «μη» όταν πάει να κάνει κάτι που δεν θέλετε, δοκιμάστε την αντίστροφη, θετική προσέγγιση, λέγοντάς του τι προτιμάτε. Για παράδειγμα, όταν βάζει τις φωνές, αντί να του πείτε «μη φωνάζεις» δοκιμάστε να του πείτε «μου αρέσει όταν δεν φωνάζουμε και παίζουμε ήρεμα μαζί».

Είσαι ξεχωριστός-ξεχωριστή
Δώστε του να καταλάβει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, ότι δεν χρειάζεται όλοι να είμαστε τέλειοι αλλά είμαστε άνθρωποι που ο καθένας ξεχωρίζει με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Συγνώμη
Τα παιδιά μαθαίνουν από εσάς, ό,τι και αν τους λέτε. Αν κάνετε λάθος σε κάτι, παραδεχτείτε το και ζητήστε του συγνώμη. Δείξτε του ότι κανείς δεν είναι τέλειος και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να κάνουμε κάποιες φορές λάθη, αρκεί να τα καταλαβαίνουμε και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Για αυτό δώστε του το καλό παράδειγμα, αγκαλιάστε το και μη φοβηθείτε να του ζητήσετε συγνώμη.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Κουράστηκα να ζητάω συγγνώμη που ο γιος μου χτυπάει άλλα παιδιά»
«Κουράστηκα να ζητάω συγγνώμη που ο γιος μου χτυπάει άλλα παιδιά»

Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τον μεγαλώσει σωστά, αλλά συχνά γίνεται επιθετικός. Μια μπλόγκερ με το ψευδώνυμο Laura άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις συμπεριφορές του νηπίου της που την κάνουν να νιώθει αμηχανία. Εσείς τι λέτε;

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *