8 λόγοι για να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο!

Το να σκαρφαλώσει ένα παιδί σε ένα δέντρο είναι σημαντική υπόθεση.

Κείμενο:

Τα παιδιά ανήκουν στη φύση και στα δέντρα. Εκεί είναι το φυσικό τους περιβάλλον και εκεί βρίσκουν τον εαυτό τους. Έχετε παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί παίζει ελεύθερα στη φύση: την κίνησή του, την έκφραση του προσώπου του, τα κόκκινα μάγουλά του; Έχετε προσέξει πόση χαρά του δίνει το σκαρφάλωμα σε ένα δέντρο;

Το να σκαρφαλώσει ένα παιδί σε ένα δέντρο δεν είναι απλή υπόθεση. Αντίθετα, τα οφέλη είναι πολλά και μερικοί λόγοι για να το κάνει είναι οι παρακάτω:

Περιέργεια. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα για τον κόσμο γύρω τους, πόσο μάλλον για καμουφλαρισμένα έντομα, περίεργα πουλιά, λάσπες και ζωύφια. Μπορεί εσείς να ανησυχείτε ότι κάποιο έντομο μπορεί να τσιμπήσει το παιδί σας, αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους τα παιδιά ενώ εξερευνούν και σκαρφαλώνουν! Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να προνοήσετε για το ενδεχόμενο του τσιμπήματος εντόμου είναι να έχετε προμηθευτεί κάποιο ειδικό Gel (γέλη) ή Roll On με μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ώστε σε περίπτωση που το τσίμπημα συμβεί, να υποχωρήσουν ο ερεθισμός και η φαγούρα.

Δημιουργικότητα. Το να ανέβει σε ένα δέντρο προϋποθέτει να κάτσει να σκεφτεί διαφορετικούς τρόπους ανάβασης που αυτό οδηγεί και στο…

Να μπορεί να λύνει προβλήματα, μια και το κατέβασμα από το δέντρο προϋποθέτει τέτοιου είδους δεξιότητες!

Δύναμη και συντονισμός σε χέρια, πόδια καθώς και σε όλο το σώμα.

Αυτοπεποίθηση. Το να ανέβει ένα δέντρο και μάλιστα δύσκολο δεν είναι απλή υπόθεση και όταν το καταφέρνει νιώθει σαν να έχει κατακτήσει όχι μόνο το δέντρο, αλλά ολόκληρο τον κόσμο!

Λειτουργία όλων των αισθήσεων. Όταν είναι στη φύση, οι ήχοι, οι μυρωδιές, οι γεύσεις και η όραση οξύνονται και το παιδί εκπαιδεύεται σε αυτές από την αρχή. Ιδιαίτερα αν σκαρφαλώνει πάνω σε μια μηλιά!

Αίσθηση του χώρου. Με το να ανεβαίνει μέσα από κλαδιά και να σκαρφαλώνει σε δέντρα, το παιδί πειραματίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα του χωράει σε διαστάσεις και χώρους του περιβάλλοντος.

Διαφορετική οπτική. Τον περισσότερο χρόνο τους τα παιδιά τον περνούν κοιτάζοντας τους μεγάλους από κάτω προς τα πάνω, μια και, σωματικά, είναι πολύ πιο μικρά. Με το σκαρφάλωμα σε ένα δέντρο η οπτική τους επιτέλους αλλάζει και βλέπουν τα πάντα από ψηλά. Αυτό και μόνο μπορεί να τα ενδυναμώσει με ένα «φυσικό» τρόπο, που μόνο ένα δέντρο γνωρίζει να το κάνει!

Μαζί με όλα τα παραπάνω, τα παιδιά μαθαίνουν να παίρνουν ρίσκα και αποκτούν τη φιλοσοφία ζωής του «Μπορώ να τα καταφέρω», ώστε να μην το βάζουν κάτω, σε οποιαδήποτε δυσκολία.

Προσοχή: Για την ασφάλεια του παιδιού, ξεκινήστε σκαρφαλώνοντας σε μικρά δέντρα και προχωρήστε μετά σε μεγαλύτερα, μόνο όταν το παιδί νιώσει εκείνο έτοιμο και το ζητήσει, χωρίς να το πιέσετε.

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *