8 τρόποι με τους οποίους μπορεί να τραυματίσετε κατά λάθος το παιδί σας

Συνήθως οι τραυματισμοί δεν είναι σοβαροί, αλλά συνοδεύονται από τύψεις όταν ευθύνεται ο γονιός.

Κάθε τραυματισμός του παιδιού είναι ένα μικρό δράμα, αλλά τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν φέρουμε και εμείς μερίδιο της ευθύνης – για παράδειγμα, αν ο τραυματισμός συμβεί ενώ παίζουμε μαζί του. Μάλιστα, την ώρα που παίζουμε παρέα έχουμε την τάση να εφησυχάζουμε και να παίρνουμε λιγότερες προφυλάξεις, σύμφωνα με την Alison Tothy, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και γιατρό, η οποία έχει δει πολλά τέτοια περιστατικά στα επείγοντα του νοσοκομείου. Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις πιο κοινές συνθήκες κάτω από τις οποίες ένα παιδί μπορεί να τραυματιστεί υπό την επίβλεψή μας.

Όταν το κρατάμε από τα χέρια και το περιστρέφουμε: Μια από τις συχνότερες κακώσεις που παθαίνουν τα παιδιά όταν τα τραβάμε από τα χέρια στη διάρκεια του παιχνιδιού είναι το λεγόμενο υπερξάρθρημα αγκώνα (μερική μετατόπιση του οστού). Δεν είναι τόσο σοβαρό όσο το εξάρθρημα, αλλά προκαλεί μούδιασμα και πρέπει να διερευνηθεί από γιατρό μήπως κρύβει κάποιον πιο σοβαρό τραυματισμό. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και όταν τραβάμε απότομα το παιδί μας από το χέρι ενώ προσπαθούμε να το απομακρύνουμε από έναν πολυσύχναστο δρόμο (αν και σε αυτή την περίπτωση ο ήπιος τραυματισμός του αγκώνα είναι το λιγότερο κακό που θα μπορούσε να συμβεί).

Όταν παίζουμε «αεροπλανάκι»: Η συχνότερη αιτία τραυματισμού στα παιδιά είναι οι πτώσεις, που ευτυχώς σπάνια αποβαίνουν μοιραίες. Τουλάχιστον αν αποφασίσετε να παίξετε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με το νήπιό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα πάνω στα οποία το παιδί θα μπορούσε να «προσγειωθεί» ανώμαλα, όπως ένα γυάλινο τραπεζάκι σαλονιού.

Όταν σκοντάφτουμε ενώ το κρατάμε αγκαλιά: Ευτυχώς σπάνια μια τέτοια πτώση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, όπως μας διαβεβαιώνει ο παιδίατρος Donald Shifrin. Για να αποφύγουμε όμως τέτοιες ούτως ή άλλως δυσάρεστες καταστάσεις καλό είναι, προτού πάρουμε αγκαλιά το μωρό ή το νήπιό μας, να μαζέψουμε από το πάτωμα τα παιχνίδια και όποιο άλλο αντικείμενο μπορεί να γίνει παγίδα.

Όταν σκοντάφτουμε πάνω στο ίδιο το παιδί: Δεδομένης της αναλογίας του βάρους σας, είναι σαν να πλακώνει το παιδί ένα μεγάλο έπιπλο. Προσοχή, λοιπόν.

Όταν πιάνουμε τα δαχτυλάκια του σε πόρτες: Ιδιαίτερα τα μικρότερης ηλικίας παιδιά συνηθίζουν να βάζουν τα χεράκια τους ανάμεσα στις πόρτες του σπιτιού αλλά και του αυτοκινήτου. Κάθε φορά λοιπόν που ανοίγετε ή κλείνετε μία πόρτα φροντίσετε να έχετε το νου σας. Προσπαθήστε, επίσης, να επιβλέπετε όσο γίνετε πιο στενά το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο μικρά αδέρφια και να στερεώνετε τις πόρτες πάντα με στοπ.

Όταν του πετάμε την μπάλα: Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα μαυρισμένο μάτι, ένας επώδυνος για το παιδί αλλά και… αμήχανος για τους γονείς τραυματισμός (τουλάχιστον μην ανησυχείτε για τους γιατρούς: ξέρουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια μιας κακοποίησης). Γι’ αυτό προτού πετάξετε στο παιδί σας μια μπάλα, ακόμα και αν είναι ελαφριά, βεβαιωθείτε ότι έχει μάθει να την πιάνει!

Όταν ισορροπούμε το μωρό στο ένα χέρι: Μη ρισκάρετε αυτό το κασκαντεριλίκι για να τραβήξετε μια εντυπωσιακή φωτογραφία (όπως έχει κάνει ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau). Ιδιαίτερα με ένα μωρό, που είναι πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς από τα νήπια.

Όταν παλεύουμε με το παιδί μας: Καθώς τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κεφάλι αναλογικά με το σώμα τους, κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς στο κεφάλι και το λαιμό. Αν λοιπόν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να εκτονωθεί, να εξελιχθεί κινητικά και να διδαχθεί τεχνικές αυτοάμυνας, καλύτερα γράψτε το σε κάποιο μάθημα πολεμικών τεχνών.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ψηφιακές συσκευές εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξη των παιδικών χεριών
Οι ψηφιακές συσκευές εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξη των παιδικών χεριών

Λόγω της χρήσης τάμπλετ και κινητών, τα σύγχρονα παιδιά πηγαίνουν σχολείο χωρίς να έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες για να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και να γράψουν, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *