9 κανόνες για να εξελιχθεί ομαλά για όλους ένα playdate

Θα επηρεάσουν την επιτυχία του παιχνιδιού, αλλά και τη σχέση σας με τους άλλους γονείς.

Κάθε playdate συνοδεύεται από άγραφους κανόνες για εμάς και τα παιδιά μας, είτε είμαστε οι οικοδεσπότες είτε οι φιλοξενούμενοι. Ακολουθώντας τους, οι μικροί επισκέπτες θα περάσουν καλά και εμείς καλύτερα, χωρίς στρες και παρεξηγήσεις.

Ανταποδίδουμε την πρόσκληση σε ένα playdate: Δεν ανταποκρινόμαστε μόνο εμείς σε προσκλήσεις άλλων, αλλά οργανώνουμε και τα δικά μας ραντεβού για παιχνίδι.

Υπολογίζουμε το χρόνο ενός playdate ανάλογα με την ηλικία των παιδιών: Ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να παίζουν άνετα για δύο ώρες και παραπάνω, τα μωρά και τα νήπια ίσως αρχίσουν να δείχνουν σημάδια κούρασης και υπερέντασης μετά την πρώτη ώρα. Γι’ αυτό, αν οργανώσετε κάποια δραστηριότητα για τα παιδιά στο σπίτι υπολογίστε, για τα μικρότερα, να μην ξεπερνά τη μία ώρα, αφήνοντας φυσικά τους επισκέπτες σας να παρατείνουν, αν θέλουν, την παραμονή τους στο σπίτι για ελεύθερο παιχνίδι.

Προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το playdate: Όσο μικρά κι αν είναι προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε, πριν από ένα ραντεβού για παιχνίδι, ότι πρέπει να μοιραστούν με όλα τα παιδιά τα παιχνίδια τους, αν θέλουν να ακολουθήσει και άλλη επίσκεψη σύντομα.

Ρωτάμε τους οικοδεσπότες ενός playdate αν η πρόσκληση αφορά και τους γονείς: Δεν φοβόμαστε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή αν περιμένουν να είμαστε κι εμείς στο σπίτι, μαζί με τα παιδιά μας, ή αν θα τα αφήσουμε μόνα, για όση ώρα διαρκεί το παιχνίδι, για να επιστρέψουμε αργότερα να τα πάρουμε. Αυτός ο κανόνας ισχύει ιδιαίτερα για τις ηλικίες γύρω στα 5, όταν τα παιδιά δεν είναι ούτε υπερβολικά μικρά (για να θεωρείται δεδομένο ότι θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους) αλλά ούτε πολύ μεγάλα.

Ενημερώνουμε τους οικοδεσπότες για αλλεργίες/δυσανεξίες των παιδιών μας: Επίσης, αν οργανώνουμε εμείς το ραντεβού για παιχνίδι, ρωτάμε τους άλλους γονείς αν τα δικά τους παιδιά έχουν κάποια αλλεργία/δυσανεξία, ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα το μενού των σνακ και τον χώρο.

Σεβόμαστε απόλυτα τους κανόνες του σπιτιού που μας φιλοξενεί: Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθούμε σε αυτούς, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Από την άλλη, προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο ευέλικτοι με τους δικούς μας κανόνες όταν οργανώνουμε ένα playdate: για παράδειγμα, σερβίρουμε τα σνακ σε διαφορετική ώρα από εκείνη που συνήθως τρώει το δικό μας παιδί, για να μην αφήσουμε τους μικρούς καλεσμένους μας να πεινάσουν.

Αν ένα παιδί αδυνατεί να υπακούσει στους κανόνες μας, ενημερώνουμε τους γονείς του: Όσο αμήχανη κι αν είναι αυτή η κατάσταση, συζητάμε τη συμπεριφορά του με τους γονείς του, παρουσιάζοντας τα γεγονότα όσο γίνεται πιο ψύχραιμα και αποφεύγοντας να χρησιμοποιούμε κριτικό λόγο για το παιδί ή τους γονείς. Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες, αλλά σε περίπτωση που ένα παιδί προκαλεί καταστροφές στο χώρο ή γίνεται επιθετικό απέναντι στα άλλα έχουμε το καθήκον να βάλουμε, διπλωματικά, τα όριά μας.

Στο τέλος συμμαζεύουμε τα παιχνίδια μαζί με τα παιδιά: Αν είναι παρόντες και οι γονείς, τους προτρέπουμε να συμμετάσχουν κι εκείνοι στο συμμάζεμα. Άλλωστε, εκείνοι θα δώσουν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Φυσικά αυτός ο κανόνας ισχύει είτε είμαστε καλεσμένοι είτε οικοδεσπότες σε ένα playdate.

Ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες για τη φιλοξενία τους: Ένα απλό «ευχαριστώ», είτε προφορικό είτε μέσα από ένα γραπτό μήνυμα που θα στείλουμε μετά το playdate, συνήθως αρκεί. Εκτός αν το playdate αποδείχθηκε «υπερπαραγωγή», π.χ. με πλούσιο μπουφέ, εμψυχωτές και οργανωμένες δραστηριότητες, οπότε για να τους ευχαριστήσουμε μπορούμε, στη συνέχεια, να κάνουμε ένα συμβολικό δώρο στο παιδί τους.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ψηφιακές συσκευές εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξη των παιδικών χεριών
Οι ψηφιακές συσκευές εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξη των παιδικών χεριών

Λόγω της χρήσης τάμπλετ και κινητών, τα σύγχρονα παιδιά πηγαίνουν σχολείο χωρίς να έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες για να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και να γράψουν, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *