Now Reading
Greta Thunberg – Με δύναμη από τη Σουηδία

Greta Thunberg – Με δύναμη από τη Σουηδία

Υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης στα 16 της μας δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, φοιτητές σε περισσότερες από 1.600 τοποθεσίες σε περισσότερες από 100 χώρες συμμετείχαν σε σχολικές απεργίες για να τραβήξουν την προσοχή των ηγετών τους στην αλλαγή του κλίματος και να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια στην κλιματική κρίση. Ο άνθρωπος που ενέπνευσε αυτή τη μαζική αντίδραση λέγεται Greta Thunberg, είναι 16 ετών και μένει στη Σουηδία.

Ως παιδί στο φάσμα του αυτισμού, η οποία έχει περάσει χρόνια μελέτης για την αλλαγή του κλίματος, αποτελεί παράδειγμα της έντονης εστίασης και της έντονης αφοσίωσης που έχουν τα παιδιά αυτά. Ως ακτιβίστρια εφήβων, μας δείχνει τι σημαίνει να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί και να συσπειρώνει τις μάζες. Ως άνθρωπος, μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι πιο επείγον από τη λήψη άμεσης, ουσιαστικής δράσης για να σωθεί το μέλλον του πλανήτη μας.

Και τα κάνει όλα αυτά με μια αυθεντική ειλικρίνεια που είναι ταυτόχρονα αφοπλιστική και αναζωογονητική. Η ομιλία της στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα είναι απαραίτητη. Αυτό το κορίτσι δεν ήρθε να παίξει. Όταν οι διοργανωτές κάλεσαν την Thunberg να μιλήσει στη διάσκεψη κορυφής COP24 τον περασμένο Δεκέμβριο για λογαριασμό του Climate Justice Now, αναρωτιέμαι αν ήξεραν ότι οι ηγέτες του κόσμου θα έμεναν με το στόμα ανοιχτό από ένα κορίτσι που μοιάζει με άγγελο ή θυμίζει την Πίπη Φακιδομύτη με πλεξούδες.

Μέρος του λόγου της ήταν και τα παρακάτω:

«Μιλάτε μόνο για την πράσινη αειφόρο οικονομική ανάπτυξη επειδή είστε πολύ φοβισμένοι να είστε αντιλαϊκοί. Μιλάτε μόνο για να προχωρήσετε με τις ίδιες κακές ιδέες που μας οδήγησαν σε αυτό το χάος, ακόμα και όταν το μόνο λογικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε το φρένο έκτακτης ανάγκης. Δεν είστε αρκετά ώριμοι για να πείτε τα πράγματα όπως είναι. Ακόμα και αυτό το βάρος το αφήνετε σε παιδιά. Αλλά δεν με νοιάζει να είμαι δημοφιλής. Με ενδιαφέρει η κλιματική δικαιοσύνη και ο ζωντανός πλανήτης. Ο πολιτισμός μας θυσιάζεται για την ευκαιρία ενός πολύ μικρού αριθμού ανθρώπων να συνεχίσουν να κάνουν τεράστια χρηματικά ποσά. Η βιόσφαιρα μας θυσιάζεται, έτσι ώστε οι πλούσιες χώρες όπως η δική μου να μπορούν να ζήσουν με πολυτέλεια. Είναι τα βάσανα των πολλών που πληρώνουν για τις πολυτέλειες των λίγων».

Το καταπληκτικό πράγμα για τον Thunberg είναι ότι λέει τέτοια πράγματα με το πιο γλυκό, και πιο ουσιαστικό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί. Σε κάνει να την προσέχεις.

«Το έτος 2078, θα γιορτάσω τα 75α γενέθλιά μου. Εάν έχω παιδιά ίσως θα περάσουν εκείνη την μέρα μαζί μου, ίσως θα με ρωτήσουν για σένα. Ίσως θα ρωτήσουν γιατί δεν κάνατε τίποτα ενώ ήταν ακόμα καιρός. Λέτε ότι αγαπάτε τα παιδιά σας πάνω απ’ όλα και ακόμα κλέβετε το μέλλον τους μπροστά στα ίδια τους τα μάτια … Μέχρι να αρχίσετε να εστιάζεστε σε αυτό που χρειάζεται να κάνετε και όχι στο πολιτικά εφικτό, δεν υπάρχει ελπίδα. να λύσουμε μια κρίση χωρίς να την αντιμετωπίσουμε ως κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος και πρέπει να επικεντρωθούμε στην ισότητα και εάν οι λύσεις στο σύστημα είναι τόσο αδύνατο να βρεθούν ίσως πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα. Δεν ήρθαμε εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες του κόσμου να μας φροντίσουν … Μας αγνοήσατε στο παρελθόν και θα μας αγνοήσετε ξανά. Έχουμε εξαντλήσει τις δικαιολογίες και τελειώνουμε από χρόνο Έχουμε έρθει εδώ για να σας ενημερώσουμε ότι η αλλαγή είναι εδώ, έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Η πραγματική εξουσία ανήκει στον λαό».

Σε ηλικία 11 ετών, έπαθε κατάθλιψη, έπαψε να μιλάει και να τρώει και διαγνώσθηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και Επιλεκτική Αλαλία. Ωστόσο επέλεξε να μιλάει δυνατά για το περιβάλλον και η φωνή της πλέον ακούγεται παντού και εμπνέει χιλιάδες εφήβους και όχι μόνο!

Πέρυσι, οργάνωσε μια καθιστική διαμαρτυρία στα σκαλοπάτια του σουηδικού κοινοβουλίου για να διαμαρτυρηθεί για την αδράνεια της αλλαγής του κλίματος. Στην αρχή, καθόταν μόνη της. Τώρα χιλιάδες νέοι σε όλο τον κόσμο έχουν ενωθεί στην προσπάθεια αφυπνισμού.

Δείτε Επίσης

Η Thunberg δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας:

«Είμαστε σε μια εποχή της Ιστορίας όπου όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε γνώση της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πολιτισμό μας – και ολόκληρη τη βιόσφαιρα – πρέπει να μιλήσουν με σαφήνεια, ανεξάρτητα από το πόσο άβολα και ανίκανα μπορεί να είναι. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες και οι γνώσεις σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ηθική σας υποχρέωση και τόσο μεγαλύτερο το καθήκον σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η πλατφόρμα σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη σας.

Οι ενήλικες εξακολουθούν να λένε: “Το οφείλουμε στους νέους να τους δώσουν ελπίδα.” Αλλά δεν θέλω την ελπίδα σας. Δεν θέλω να είμαι αισιόδοξη. Θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να αισθανθείτε το φόβο που νιώθω κάθε μέρα. Και τότε θέλω να ενεργήσετε. Θέλω να ενεργήσετε όπως θα κάνατε σε μια κρίση. Θέλω να δείτε πως το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά. Επειδή αυτό συμβαίνει στα αλήθεια».

Ας ενώσουμε και τη δική μας φωνή με τη δική της και ας ακολουθήσουμε όλοι έμπρακτα το παράδειγμά της για να σωθεί ο πλανήτης-σπίτι μας!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top