Now Reading
Οι ειδικοί αποτυγχάνουν να διαγνώσουν τον αυτισμό σε πολλά κορίτσια, λόγω προκαταλήψεων

Οι ειδικοί αποτυγχάνουν να διαγνώσουν τον αυτισμό σε πολλά κορίτσια, λόγω προκαταλήψεων

Επειδή θεωρείται γενικά μια «κατάσταση που επηρεάζει τα αγόρια», ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών δεν διαγιγνώσκεται ποτέ, σύμφωνα με άρθρο της Guardian.

Πολλά περιστατικά αυτισμού σε κορίτσια και γυναίκες δεν διαγιγνώσκονται ποτέ κι αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία τους, όπως είπε στην Guardian η Francesca Happé, διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικής, Γενετικής και Αναπτυξιακής Ψυχιατρικής στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου.

«Μας διαφεύγει μεγάλος αριθμός περιστατικών σε γυναίκες και κορίτσια» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρίαρχη άποψη μέχρι πρόσφατα ήταν ότι ο αυτισμός που δεν συνοδεύεται από νοητική υστέρηση εμφανίζεται σε αναλογία δέκα αντρών προς μία γυναίκα.

Όλο και περισσότερα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι ίσως έχουμε υποτιμήσει τα ποσοστά στα κορίτσια. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η αναλογία μεταξύ των φύλων είναι 3 αγόρια προς 1 κορίτσι. Η Happe, μάλιστα, πιστεύει ότι μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερη, δηλαδή 2 αγόρια προς 1 κορίτσι. Καθώς βελτιώνονται τα διαγνωστικά κριτήρια, θα έχουμε μια όλο και καλύτερη εικόνα της συχνότητας της εμφάνισής του στα δύο φύλα.

Εξάλλου, ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον αυτισμό προέρχεται, στη συντριπτική του πλειοψηφία, από άντρες που πάσχουν από αυτόν, όπως εξήγησε η Happé. Σύμφωνα, ωστόσο, με νέα στοιχεία, η συγκεκριμένη διαταραχή ενδέχεται να εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες: για παράδειγμα, ενώ ένα αγόρι με Άσπεργκερ μπορεί να έχει «εμμονή» με τα τρένα, το αντίστοιχο ειδικό ενδιαφέρον για ένα κορίτσι με Άσπεργκερ ίσως επικεντρώνεται σε ένα μουσικό συγκρότημα. Σε κάτι φαινομενικά πιο συνηθισμένο, αλλά με ασυνήθιστη επιμονή.

Επιπλέον, τα αυτιστικά κορίτσια είναι πιο προσαρμοστικά στο να κρύβουν τα αυτιστικά χαρακτηριστικά τους, αυτά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τις συνομήλικές τους. «Μπορεί να επιλέξουν ένα δημοφιλές κορίτσι στην τάξη ή το γραφείο τους, να το παρατηρήσουν και να το αντιγράψουν» εξηγεί η Happe.

Η θεωρία ότι ο αυτισμός συνδέεται με «αντρικές ορμόνες», αλλά και απεικονίσεις του στην ποπ κουλτούρα π.χ. μέσα από την ταινία «Ο άνθρωπος της βροχής» έχουν συντελέσει στο χτίσιμο του στερεότυπου ότι σπάνια εμφανίζεται σε κορίτσι. Ωστόσο, η αποτυχία της διάγνωσής του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία μιας γυναίκας, όπως άγχος, κατάθλιψη και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Ενδεικτικά, μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 23% των γυναικών που έχει νοσηλευτεί με ανορεξία πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια του αυτισμού. Απαιτούνται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί, αφού έγινε σε δείγμα μόλις 60 γυναικών.

Δείτε Επίσης
Υπάρχει μια δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια – να πώς θα τα βοηθήσετε να την αποκτήσουν

Σε ένα σχετικό άρθρο της Guardian περιγράφεται η περίπτωση μιας ερευνήτριας του αυτισμού, της Hannah Belcher, η οποία διαγνώστηκε με τη διαταραχή μετά την ενηλικίωσή της. Είχε προηγηθεί μια δύσκολη παιδική ηλικία: στα 14 της διέκοψε το σχολείο, επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί το άγχος που της προκαλούσε.

«Ήμουν ήδη 23 ετών όταν μια θεραπεύτρια μού είπε ότι πιθανόν να πάσχω από αυτισμό» είπε η ίδια στην Guardian. «Αν η διάγνωση είχε γίνει νωρίτερα, σίγουρα θα είχα λάβει περισσότερη στήριξη για το άγχος μου και θα είχα υποφέρει από λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, ίσως να ήμουν περισσότερο ο εαυτός μου, αφού διαρκώς προσπαθούσα ν κρύψω τα αυτιστικά χαρακτηριστικά μου».

Η διευθύντρια του Κέντρου για τον Αυτισμό, της βρετανικής Εταιρείας Αυτισμού, επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι παραπομπές κοριτσιών και γυναικών. «Το πρόβλημα είναι ότι οι επαγγελματίες συχνά δεν καταλαβαίνουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί ο αυτισμός σε γυναίκες και κορίτσια, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς διάγνωση και δίχως να μπορούν να κατανοήσουν γιατί αισθάνονται ότι είναι διαφορετικές».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top